Interview met deelnemer Marisca Stolp
Door Roelant Schut
Marisca heeft ons uitgenodigd dit interview te houden in het Centrum voor Duurzaamheid De Knop in Geldermalsen, waarvan zij coördinator is. Dit geeft meteen al één van de lijnen weer die haar verbinden met het Voedselbos Lingehout: haar streven naar duurzaamheid.
Marisca moet wat lachen als ik haar vraag naar haar levensloop en vraagt mij hoeveel tijd ik heb. Inderdaad blijkt haar levensloop op veel vlakken een gevarieerde. Ze besluit me een samenvatting te geven. Ze is geboren in Leiden, maar heeft daar niet veel binding mee omdat ze er maar kort heeft gewoond. Er volgden veel verhuizingen. Voor haar gevoel is zij het meest gevormd in de periode dat ze woonde in de Alblasserwaard. Ze omschrijft zichzelf als een dromerig kind in die tijd, veel buiten met dieren. Graag liggend in een weiland met een spriet gras in haar mond, of lezend. Tegelijkertijd was ze ondernemend, zo zamelt ze als meisje, door zingend langs de deuren te gaan op haar pony, geld in voor een paardenpensioen voor oude paarden. Haar levensloop volgend blijkt dat ze ondernemend te zijn gebleven.
Haar opleiding en carrière volgen dan ook een grillig pad. Graag was ze actrice geworden maar heeft daar van afgezien door verzet van haar vader, die haar aanraadde iets ‘nuttigs’ te gaan doen. We vinden haar terug op de Middelbare detailhandelsschool, NIMA-A, de secretaresseopleiding bij Schoevers, Summer Camp America in de USA, diverse HBO opleidingen en haar eerste baan bij een advocatenkantoor, waar ze leert dat ze weinig toegankelijk is voor hiërarchie. Ze werkt daarna jarenlang in de reclamebranche en verhuist uiteindelijk op haar 31ste met haar vriend mee naar Namibië. Daar wordt haar eerste zoon geboren en na vier jaar verhuizen ze weer terug naar Nederland, waar al snel haar tweede zoon wordt geboren. Een scheiding en een nieuw huwelijk later, is Marisca vanaf haar 40ste levensjaar als ZZP-er verbonden aan de Erasmus Universiteit waar ze als programmamanager verantwoordelijk was voor een leergang over ‘de invloed van het brein op gedrag’. Met haar nieuwe echtgenoot, met wie zij nog een dochter krijgt, belandt ze met haar hele gezin in de Betuwe. Hier wonen ze − samen met honden, varkens en wat kippen − naast haar ouders aan de rand van Geldermalsen, met uitzicht op de velden aan de Linge.
In Geldermalsen volgt ze bij de gemeente een cursus over lokale politiek en komt via die weg in 2019 in aanraking met De Knop. Sindsdien beheert zij als coördinator het gebouw, waar een viertal organisaties op het gebied van duurzaamheid kantoorruimte huren. Betuwewind is daar een van.
In de loop van de tijd heeft Marisca ervaren hoezeer het handelen van ieder persoon van invloed is op de leefomgeving en de natuur. Tegelijkertijd beseft ze ook hoe moeilijk het is voor mensen om hun gedrag te veranderen. Maar het is nooit te laat om tenminste het goede voorbeeld te geven. “Beter een druppel op een gloeiende plaat, dan de druppel die de emmer doet overlopen.”
Via haar werk bij De Knop en voor Betuwewind, komt ze in contact met het Voedselbos Lingehout. Ze beseft dat dit project helemaal aansluit bij haar denkbeelden. Omdat ze, naast haar werk en gezin, momenteel veel tijd besteedt aan het verduurzamen van haar huis en het onderhoud van haar halve hectare land met dieren plus fruit en notenbomen, komt ze er niet aan toe om een actieve vrijwilliger te zijn van het Voedselbos. Hierom besluit ze deelnemer te worden, om het zo te kunnen sponsoren. Het rendement dat haar inleg in de windmolens van Betuwewind heeft opgeleverd afgelopen jaar wil ze op die manier besteden aan een mooi lokaal initiatief dat bijdraagt aan een nog duurzamere gemeente.
