Interview met deelnemer Roeland Verheul
Door Roelant Schut
Op de vraag via welke weg vrijwilligers en deelnemers ons Voedselbos Lingehout hebben leren kennen, krijg ik uiteenlopende antwoorden. Nog niet eerder hoorde ik iets dat leek op het antwoord van Roeland Verheul, namelijk “Ik ging een half jaar geleden een deelauto ophalen die ik gehuurd had via SnappCar.”

Het verhaal wordt logisch als blijkt dat Roeland op die wijze in contact kwam met de directeur van Betuwewind, die hem zodanig, die hem zodanig enthousiasmeerde dat hij meteen besloot deelnemer te worden van het Voedselbos. Zijn aanstekelijke verhaal mobiliseerde ideeën die Roeland al had op het gebied van duurzaamheid en het omgaan met voedsel. In zijn ogen is er een verandering nodig binnen de landbouw in Nederland. Dat betekent voor hem niet dat alles fout is, maar dat er wel een flink aantal dingen beter en minder industrieel kunnen worden ingericht. Ook is hij van plan om samen met zijn dochter Loïs naar het Voedselbos te gaan om haar bewust te maken van hoe voedsel groeit. Ook neemt hij een Oogstabonnement om op die manier gezond en verantwoord eten te kopen.
Vrijwilliger wil hij mogelijk later worden, dat lijkt hem heel leuk zodra hij daar meer ruimte voor krijgt in zijn leven. Momenteel is dat namelijk vrij gevuld, waarover later meer. Zijn vriendin Ilse en hij zijn anderhalf jaar geleden verhuisd van Utrecht naar een rustiek ouder huis met een heerlijke tuin, met daarachter een prachtige tuin met uitzicht op boomgaarden en weilanden, aan de Lingedijk in Buurmalsen. In zijn eigen woorden: “We kregen het huis bij de tuin”.
Daarvoor woonde hij op verschillende plekken. Geboren in 1988 in Den Haag verhuisde hij al jong naar Bilthoven, waar hij tot zijn zeventiende woonde. Na een korte tijd in Breda kreeg hij als achttienjarige een fulltime baan in een eetcafé in Zeist, waar hij ging wonen. Dit sloot mooi aan bij de ervaring die hij als vanaf zijn veertiende had opgebouwd binnen de horeca en hij besloot een opleiding te volgen aan de Middelbare Hotelschool in Wageningen. Het werken in de horeca leverde hem veel mensenkennis op, wat hem nog steeds van pas komt. Ondertussen verhuisd naar Utrecht, waar hij op vier plekken zou wonen, besloot hij het roer om te gooien. Hij begon aan de studie Communicatiemanagement aan de Hogeschool Utrecht en werkt hij nu bij een IT bedrijf.
Zijn vrije tijd vult hij – naast zijn gezin – met sporten zoals hardlopen en kickboksen, met koken en met het werken in hun eigen tuin. Deze tuin weerspiegelt met de fruitbomen en het waterdoorlatend terras zijn opvattingen op dit gebied, die hij herkent in het Voedselbos Lingehout. Daarnaast begeleidt hij in de zomermaanden kinderen van mensen die zich bevinden in een traject van de schuldsanering. Doorgaans is er in die situatie geen financiële ruimte voor een vakantie. Op deze wijze kunnen deze kinderen toch een zorgeloze week hebben in een huis in Frankrijk.
In de toekomst wil Roeland minder werken in een kantoor en meer praktisch aan de slag. Hij hoopt daarbij zijn verschillende liefhebberijen te kunnen combineren. Zo wil hij zijn ervaring in het werken in de horeca combineren met zijn ideeën over hoe mensen het beste om kunnen gaan met voedsel: gebruik maken van zoveel mogelijk lokaal geproduceerd niet-dierlijk voedsel en hierbij zo min mogelijk verspillen. Dit zou zomaar in het buitenland kunnen zijn, mogelijk in de vorm van een camping, bed & breakfast of een retraitecentrum.
Dit alles in aanmerking nemend, verbaast het niet dat hij deelnemer is geworden van Voedselbos Lingehout. Zijn laatste opmerking vat dat mooi samen: “Het is ook gewoon leuk, je moet er niet te moraal hoogstaand over doen: het lijkt mij ook gewoon fijn mijn dochter daar te laten zien hoe voedsel groeit”.