Workshop “Een bodem vol leven”

12,0015,00 incl. btw

Artikelnummer: N/B

Beschrijving

In deze workshop die plaatsvindt op donderdagavond 19 oktober, kijken we letterlijk naar de bodem en hoe het leven daarin zorgt voor ons voedsel. Want net als de biodiversiteit boven de grond, zorgt de biodiversiteit onder de grond voor een de groei van het leven, de planten en dieren die wij weer eten. Een (regen)worm en wat pissebedden zijn met het blote oog nog wel te zien, maar wat dacht je van de duizenden micro-organismen die ervoor zorgen dat de bodem van onze gewassen voedzaam is en blijft? Met de microscoop gaan we kijken wat er ondergronds gebeurt en kijken we naar de functie en het belang van dit bodemleven, ook in relatie tot onze huidige landbouw en het eten wat je dagelijks eet, of produceert. Zo gaan we met elkaar in gesprek over de fascinerende wereld onder onze voeten en onze rol als voedselproducenten en consumenten in de transitie naar een toekomstbestendige landbouw.

De workshop kost 15 euro. Deelnemers (mede-investeerders) in Voedselbos Lingehout krijgen korting en betalen 12 euro. Het maximum aantal deelnemers is 20.

De workshop wordt gegeven door Benthe van Wallenburg. Zij is tuinder bij Tuinderij de Volle Grond in Bunnik en is geschoold aan de Soil Food Web School van Dr. Elaine Ingham (USA). Daarnaast is ze mede-oprichter van stichting In Goede Aarde, die met een pilot in de Achterhoek op een aantal boerenbedrijven laat zien wat het effect is als we de bodembiologie centraal stellen, ten opzichte van conventionele landbouw.

De locatie voor deze workshop wordt nog bekend gemaakt (in Geldermalsen)

Programma
18.30 Inloop en koffie/thee
19.00 Presentatie het bodemvoedselweb
20:00 Pauze
20:15 Microscopie / bekijken bodemmonsters
21:30 Afronding

Zelf meenemen
Je kan een monster meenemen van je eigen bodem als je wil (in jampotje, koel bewaren). We gaan daarmee kijken wat voor bodemsoort je hebt, en we kunnen de PH meten. Als het past in de tijd kunnen we een of meerdere van de monsters onder de microscoop bekijken. Dit is geen hele analyse, maar kan een beeld geven van de aanwezige organismen in jouw sample.

Extra informatie

Selectie

Niet-deelnemer, Deelnemer