BioBlitz

Kom soorten tellen!

Wat bloeit, groeit en scharrelt er allemaal in Voedselbos Lingehout? Op maandag 4 juli gaan we de hele dag soorten tellen! Hierdoor kunnen we nog beter volgen hoe de biodiversiteit van ons voedselbos groeit en bloeit.

Wat is een BioBlitz?

Een BioBlitz houdt in dat je in een korte tijd (meestal op één dag) zoveel mogelijk soorten planten en dieren op een locatie gaat tellen. We willen graag weten hoe het nu gesteld is met de biodiversiteit in het voedselbos. Deze nulmeting helpt ons om in de toekomst zichtbaar te maken welk (hopelijk positieve) effect ons voedselbos systeem heeft op het natuur op ons terrein.  

De eerste BioBlitz van Voedselbos Lingehout vind plaats op maandag 4 juli. Alle helpende ogen zijn welkom, en kennis van planten en dieren is niet nodig. Op de dag zelf wordt uitleg gegeven over het determineren van soorten.

We gaan van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat soorten tellen, steeds in tijdblokken van ongeveer drie uur. Je kunt je per blok aanmelden, zie de uitleg hieronder. Trek stevige schoenen en neem wat te eten en drinken mee. Voor koffie en thee wordt gezorgd.

Heb je wel kennis van planten en dieren? Dan kan je je opgeven als begeleider, stuur in dat geval een mailtje naar info@voedselboslingehout.nl.

Wat gaan we precies doen?

We gaan soorten tellen in vijf tijdvakken van ongeveer drie uur:

  • 7:15-10:00 Vogels
  • 8:45-12:00 Planten, bodemdieren, overige dieren
  • 12:30-16:00 Planten, bodemdieren, overige dieren
  • 19:30-22:00 Planten, bodemdieren, overige dieren
  • 21:30-01:00 Vleermuizen en nachtvlinders

Aan het begin van elk blok krijg je een korte briefing over de werkwijze. Na elk blok is er een pauze met koffie & thee. Je kunt je aanmelden via het formulier hieronder. Uiteraard kun je ook aan meerdere blokken meedoen!

In de drie tijdvakken overdag zullen er verschillende soortgroepen behandeld worden. We houden rekening met ieder kennisniveau, dus heb je geen expert kennis op een specifieke soortgroep? Geen probleem!  

Bij de aanmeld knop wordt je doorgeleid naar een aanmeldformulier. Hierin kan je aangeven voor welk tijdvak je je wilt aanmelden, en vragen we om een indicatie van je kennisniveau. Dit zodat we je een goede begeleiding kunnen geven. 
Op de dag zelf vragen we je om het volgende mee te nemen: 

  • Stevige schoenen 
  • Drinkwater en eten 
  • Eventueel: een loep, een verrekijker, zoekkaarten, veldgidsen, vlindernet 

Heb je verder nog vragen?
Stuur gerust een mailtje naar info@voedselboslingehout.nl en we helpen je graag verder! 
Tot bij de BioBlitz!