Ontstaansgeschiedenis

Hoe is ons voedselbos ontstaan?

Na jaren van voorbereiding is Voedselbos Lingehout per 1 januari 2022 daadwerkelijk van start gegaan.

Bekijk hieronder een verkorte versie van onze ontstaansgeschiedenis.

2018


Start

Op 12-12-2018 gaat de werkgroep van start. Eerste gesprekken met huidige grondeigenaar over pacht.

2019


Leren

Diverse werkbezoeken van onze werkgroep en geïnteresseerden naar andere voedselbossen om te leren over opzet, ontwerp, aanleg.

2020


Oriënteren

Hier gaan we ‘de boer op’. We houden presentaties in de gemeente om mensen te vertellen van onze plannen. Vanwege corona werken we veel op de achtergrond.

2021


Doen

Dit is het jaar dat we echt doen! Er komt een projectleider in dienst die de kar gaat trekken, we tekenen een intentieverklaring met de grondeigenaar over de pacht. We gaan samenwerken met Stichting Voedselbosbouw Nederland. En: er komt een officieel businessplan, goedgekeurd door de ALV waarmee we deelnemers gaan werven. Eind 2021 staat de teller op meer dan 100 deelnemers!

2022


Aan de slag !

2022 is het jaar dat we aan de slag zijn gegaan. Er zijn tuinder(s) aangesteld, verantwoordelijk voor de aanleg van de biologische moestuin – en ook veel in het Voedselbos zijn. Begin januari was het ontwerp definitief. In de maanden februari en maart waren er veel plantdagen: ruim 8.000 bomen en struiken gingen de grond in.
Zestig activiteiten zijn georganiseerd, waaronder excursies, rondleidingen en standjes bij evenementen. Als kers op de taart werd er een BioBlitz en een welbezocht Oogstfeest gehouden.

2023


Het werk gaat door…

In 2023 zijn we voortvarend het echte Voedselbos aan het vormgeven. Dat is eigenlijk een mooi woord voor planten. Plus nog wat andere zaken. In maart werd de 10.000ste nieuwe boom geplant. Dit naast de 7000 die al stonden in de oude boomgaard. Dit deel wordt momenteel uitgedund om ruimte te maken voor andere vegetatie die het zal omvormen tot een voedselbos. De uitgenomen appel- en perenbomen kunnen worden gekocht.
Dit jaar zijn wij ook begonnen met de oogst abonnementen, zo rond de 100 pakketten worden er wekelijks uitgeven. Natuurlijk is ook de jaarlijkse Bioblitz weer gehouden.

Het aantal deelnemers blijft gestaag stijgen, begin april staat de teller op 140. September was een bijzondere maand. Op 28 september kwam koning Willem Alexander op bezoek en 30 september hadden we ons 2e Oogstfeest.