Over Voedselbos Lingehout

Voedselbos Lingehout

Sinds 1 januari 2022 is Voedselbos Lingehout in aanleg. Na jaren voorbereiding zijn de spades en eerste bomen nu eindelijk de grond ingegaan. Wat een lege vlakte was, wordt de komende jaren een prachtig, bloeiend en bruisend voedselbos. Op deze pagina geven we je alle informatie over over ontwerp, opzet en inrichting.

Ontwerp en inrichting


Plattegrond Voedselbos Lingehout – juni 2022

Voedselbos Lingehout heeft in totaal een oppervlakte van twaalf hectare en is daarmee één van de grootste voedselbossen van Nederland. Samen met onze partners ontwikkelden we bovenstaand vlekkenplan voor de inrichting van ons voedselbos. De tuinderij is inmiddels aangelegd, de aanleg van voedselbos en de omvorming van de boomgaard duurt een paar jaar. En ook onze schuur moet nog gebouwd worden. Grofweg bestaat het ontwerp uit de volgende te realiseren onderdelen:

Voedselbos Lingehout


Voedselbos
Acht en een half hectare voedselbos opgebouwd uit een rationeel gedeelte, een romantisch voedselbos (bezoekersbos) en de omvorming van een oude appel- en perenboomgaard.

Tuinderij en kweekveld
Twee hectare biologische tuinderij met één hectare groente in strokenteelt en één hectare kleinfruit op rijen. Daarnaast een kweekveld voor eigen opkweek van bomen & struiken, en een tunnelkas.

landscape photography of flower garden

Bloemenweide
Een halve hectare bloemenweide en kruidentuin langs het toegangspad, met een insectenhotel.

owl perching on solar panel roof

Schuur
Een ontmoetingsplein met een multifunctionele schuur met zonnepanelen* voor activiteiten, workshops en de oogstwinkel.
*beeld ter indicatie

Nevenfuncties


Het Voedselbos Lingehout is een combinatie van een agrarisch productief voedselbos met nevenfuncties zoals voorlichting & educatie, recreatie en dagbesteding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We willen nadrukkelijk een brede maatschappelijke functie vervullen in de gemeente. Daarom komen er ook allerlei evenementen rondom duurzaamheid, lokale voedselproductie en natuur. Denk hierbij aan rondleidingen voor jong & oud en lezingen.