Over Voedselbos Lingehout

Voedselbos Lingehout

Sinds 1 januari 2022 is Voedselbos Lingehout in aanleg. Na jaren voorbereiding zijn de spades en eerste bomen de grond ingegaan. Wat een lege vlakte was, is een prachtig, bloeiend en bruisend voedselbos aan het worden. Op deze pagina geven we je alle informatie over over ontwerp, opzet en inrichting.

Ontwerp en inrichting


Plattegrond Voedselbos Lingehout – juni 2022

Voedselbos Lingehout heeft in totaal een oppervlakte van twaalf hectare en is daarmee één van de grootste voedselbossen van Nederland. Samen met onze partners ontwikkelden we bovenstaand ontwerp voor de inrichting van ons voedselbos. De tuinderij is inmiddels aangelegd, de afronding van de aanleg van voedselbos en de omvorming van de boomgaard zal nog een paar jaar duren. Ook onze schuur moet nog gebouwd worden. Grofweg bestaat het ontwerp uit de volgende te realiseren onderdelen:

Voedselbos Lingehout


Voedselbos
Acht en een half hectare voedselbos opgebouwd uit een rationeel gedeelte, een romantisch voedselbos en de omvorming van een oude appel- en perenboomgaard.

Tuinderij en kweekveld
Twee hectare biologische tuinderij met één hectare groente in strokenteelt en één hectare kleinfruit op rijen. Daarnaast een kweekveld voor eigen opkweek van bomen plus struiken en een tunnelkas.

landscape photography of flower garden

Bloemen- en kruidentuin
Een halve hectare bloemenweide en kruidentuin langs het toegangspad, met een insectenhotel.

owl perching on solar panel roof

Schuur
Op een ontmoetingsplein komt een duurzaam gebouw voor activiteiten, workshops en de oogstwinkel.

Nevenfuncties

Het Voedselbos Lingehout is een combinatie van een agrarisch productief voedselbos met nevenfuncties zoals educatie, voorlichting en beleving. We willen nadrukkelijk een brede maatschappelijke functie vervullen in de gemeente. Daarom komen er ook allerlei activiteiten rondom duurzaamheid, lokale voedselproductie en natuur. Denk hierbij aan plantdagen, rondleidingen en workshops.