Omvorming van de boomgaard

Omvorming van de boomgaard

Onze boomgaard is ongeveer 3,5 ha groot en bestaat vooral uit verschillende appelsoorten, en ook een paar rijen peren. Er groeien nu de volgende rassen:

  • Appels: Elstar, Jonagold, Delbare, Goudreinet & Dijkmans Zoet
  • Peren: Conference, Doyenné du Comice en Gieser Wildeman

Komende jaren gaan we de boomgaard omvormen naar voedselbos. Dat betekent dat we rijen gaan uitgraven en verkopen, en de gaten deels gaan opvullen met andere soorten fruit- en notenbomen. Zoals walnoot, kastanje, pruim, amandel, abrikoos, moerbei, mispel, etc.

De boomgaard zal ook veranderen van aanblik doordat we minder intensief gaan beheren. Dat betekent dat we minder gras gaan maaien en minder snoeien dan gebruikelijk in een laagstam boomgaard. Het fruit zal er ook minder “mooi” uitzien, maar dat is voor de verwerking in sap en cider geen probleem. De boomgaard wordt minder keurig, maar daardoor veel aantrekkelijker voor insecten, bijzondere planten, vogels en andere natuur.

Vanaf het najaar van 2022 gaan we ongeveer 1.500 bomen uitgraven en verkopen. De bomen die we uitgraven, kun bij ons kopen, lees meer.

Als je meer wil lezen over het proces van omvorming van de boomgaard, dan kan je hieronder het plan downloaden dat Stichting Voedselbosbouw voor ons heeft gemaakt. Dit plan geeft op grote lijnen weer hoe de aanpak is, en hoe de omgevormde boomgaard er op termijn uit gaat zien.