Krijgt West Betuwe een voedselbos?

Gerdien Dijkstra (projectleider) en Elian Goeman (werkgroeplid) bij het terrein in Geldermalsen
 (Foto: Corien Remijn)

GELDERMALSEN • Aan de Tielerweg in Geldermalsen een groot bord met de tekst: ‘Hier realiseren wij 10 hectare voedselbos.’ Wat gaat hier gebeuren? De kogel is nog niet helemaal door de kerk, maar projectleider Gerdien Dijkstra en een groep vrijwilligers staan te popelen om te beginnen met de aanleg van voedselbos Lingehout. 

Het is een project van Burgerwindcoöperatie West-Betuwe, ook wel bekend als Betuwewind. Over enkele jaren moet dit enorme terrein aan de rand van Geldermalsen vol staan met fruitbomen, notenbomen, struiken, planten en paddenstoelen. Naast deze producenten van voedsel zullen ook bloemen, insecten en (on)kruiden een functie gaan vervullen in dit lokale ecosysteem. Alhoewel het terrein zal lijken op een natuurgebied met wandelpaden, wordt het een echt landbouwbedrijf. In vermomming.

Verdienmodel
Gerdien, vanaf april aangesteld als professionele kartrekker, legt uit: “We willen hier laten zien dat het mogelijk is om op een duurzame manier grootschalig voedsel te produceren, op basis van een gezond verdienmodel. Door die grote biodiversiteit en slim beplanten ontstaat een natuurlijk evenwicht waardoor minder onderhoud nodig is. Daar is al veel ervaring mee opgedaan in kleine voedselbossen maar een bedrijfsmatige aanpak, op een terrein van dit formaat, is nog zeldzaam in Nederland. Onze investeerders zijn dan ook mensen die graag onderdeel van dit experiment willen zijn. Mensen die in de nabije regio wonen en graag mee willen delen in de oogst en komen genieten van deze omgeving, maar die geen financieel rendement verwachten.”

Om op 29 september groen licht te krijgen van de Algemene Ledenvergadering van de coöperatie moeten minimaal 100 mensen een intentieverklaring hebben getekend voor een investering van een kleine duizend euro. Op dit moment staat de teller op 55, dus er is nog genoeg gelegenheid om aan te haken.

Ontstaan
Elian Goeman is als lid van de werkgroep Voedselbos vanaf het eerste begin betrokken bij de het plan: “Jaren gelden moesten bomen gekapt worden voor de windmolens van onze coöperatie, en daar zat een herplantplicht aan vast. De coöperatie deed daar voor elk nieuw lid zelf nog een boom bij en daar moest ruimte voor gevonden worden. Zo ontstond het idee van een voedselbos. Ons plan bleek goed aan te sluiten bij de ambities voor natuurontwikkeling op landgoed Groot-Westerhout en de eigenaren willen dit terrein daarom vanaf januari 2022 aan ons verpachten.

Aansluiten
Het is best een ambitieus project voor onze vrijwilligersgroep, dus ook extra menskracht is zeker welkom!” Meer informatie, inclusief een overzicht van excursies en bijeenkomsten, staat op de website www.voedselboslingehout.nl.

Corien Remijn
Verschenen in: Het Kontakt – Culemborgse Courant