Voedselbos Lingehout zoekt 150 ‘mede-eigenaren’

Er is een start gemaakt met ruim 10 hectare voedselbos aan de Tielerweg in Geldermalsen. De werkgroep is druk bezig met de puntjes op de i te zetten en geïnteresseerden kunnen zich nu aanmelden als deelnemer.

Geldermalsen – “We zijn heel trots dat we met een paar enthousiaste leden zover zijn gekomen dat we nu op het punt staan om met ons eigen voedselbos te starten. En niet zo’n klein voedselbos ook; ruim 10 hectare is een behoorlijk oppervlakte voor voedselproductie.”; vertelt projectleider Gerdien Dijkstra. “Nu komt het er op aan, want er is natuurlijk kapitaal nodig voor de aanleg, en om de exploitatiekosten te dekken. We zijn dan ook gestart met de volgende stap, , het werven van deelnemers.”

Er is ruimte voor circa 150 van deze zogeheten ‘mede-eigenaren’ die, samen met sponsors, het startkapitaal bij elkaar moeten brengen. Het betreft een inleg van 950 euro per persoon. Daarmee maken ze de ontwikkelingsfase mogelijk en mogen ze later een (twee)wekelijks oogst-abonnement afnemen tegen kostprijs. De oogst zal bestaan uit diverse groenten, kruiden, bessen en noten, maar ook uit eetbare bloemen, sappen en jams. In 2022 wordt er vooral gewerkt aan de inrichting en aanplant van het voedselbos en de bijbehorende biologische moestuin. In 2023 gaat de exploitatiefase van start en verwachten we de eerste serieuze oogst te kunnen leveren.

Je hoeft geen deelnemer te worden om wel betrokken te zijn bij het voedselbos. Mensen kunnen het voedselbosinitiatief ook ondersteunen door een donatie of door vrijwilliger te worden. Zij kunnen bijvoorbeeld helpen door mee te denken over het ontwerp en inrichting of meehelpen met de aanleg, beplanting, onderhoud, beheer en oogsten. En ze mogen natuurlijk deelnemen aan alle activiteiten die we straks met z’n allen gaan organiseren. Iedereen is welkom. Zowel de leden van de burgerwindcoöperatie als inwoners van West Betuwe of aangrenzende gemeenten.

Er worden diverse inloopavonden en informatieavonden georganiseerd voor geïnteresseerden om vragen kunnen stellen aan de werkgroep. Zie de website voor de data en om je aan te melden.

Wil je op de hoogte gehouden worden van de vorderingen rondom het voedselbos of je aanmelden als ‘mede-eigenaar’? Meld je dan aan via www.voedselboslingehout.nl/doe-mee