Ze kijken omhoog of juist naar de grond en zijn al dan niet met een netje in de weer: enkele tientallen mensen deden maandag mee aan de zogenoemde BioBlitz in Voedselbos Lingehout in Geldermalsen. Het doel: het soortenleven in het net aangelegde voedselbos vastleggen.

“Het is een nulmeting”, legt Kinie Lont uit. Ze is deelnemer van het voedselbos en natuurliefhebber. “Eind vorig jaar is de eerste aanplant begonnen.” Naast bos is deze plek namelijk een landbouwsysteem. Het achterliggende idee is, volgens de website van Lingehout, dat het bos ‘én zelfvoorzienend is én voedsel levert’.
Met de BioBlitz ‘willen wij meten hoe de natuur zich gaat ontwikkelen’. En daar is een startpunt voor nodig: de eerste BioBlitz voor het voedselbos.
Het idee achter de BioBlitz: in een bepaald gebied binnen een bepaalde tijdspanne het leven daar in kaart brengen. Door dat later vaker te doen, hoopt Voedselbos Lingehout ‘zichtbaar te maken welk (hopelijk positieve) effect ons voedselbos systeem heeft op het natuur op ons terrein’.
In Geldermalsen gaat het niet om de hoeveelheid, maar om het aantal soorten dat wordt gevonden. “We gaan van alles bekijken”, vertelt Lont aan het begin van de middag. “Vanochtend was een groep bezig met vogels: die kun je het beste in de ochtend bekijken.”
Gedurende de dag werd gespeurd naar planten, bodemdieren en overige dieren. “En in de avond naar de nachtvlinders en vleermuizen.” De telling was verdeeld over in totaal vijf tijdblokken: de eerste begon om 07.15 uur, de laatste eindigde om 01.00 uur.
,,Vogels zie je gewoon het meest in de ochtend”, vertelt Lont. Maar: ,,We voeren overdag ook nog wel vogels in als we die zien. Het was meer qua logistiek handig: vogelaars kunnen vast niet de hele dag, dus kun je het ze beste in de ochtend hebben. Een combinatie van praktisch en wat is wanneer te vinden.”
Een mix van beginners, gevorderden en experts plozen het twaalf hectare grote bos uit, van Wageningse studenten tot mensen van de Jeugdbond voor Natuur- en Milieustudie en van IVN. De meting moet onder meer informatie geven over de gezondheid van de bodem en waar de natuur zich goed ontwikkelt en hoe.
De vondsten worden op waarneming.nl geregistreerd. “Ik verwacht eind deze week al.”
Lees het originele artikel op de website van De Gelderlander