PERSBERICHT – Voedselbos Lingehout kan nog hulp gebruiken

De aanleg is in volle gang
Sinds de officiële start op 1 januari 2022 is er, samen met deelnemers en vrijwilligers, heel hard gewerkt aan de inrichting van het voedselbos en de bijbehorende tuinderij door experts van Stichting Voedselbosbouw Nederland en Fruitzforlife. Lokale partners zoals Van Doorn Buitenruimte en Kievit Deil hielpen met de aanleg van het toegangspad en groentebedden.

Projectleider Gerdien Dijkstra benadrukt dat werken in het voedselbos vooral heel leuk is. “Lekker buiten samen aan de slag, met je handen in de aarde. Er wordt gewerkt, maar er is ook tijd om elkaar beter te leren kennen, samen koffie te drinken en een broodje te eten.” Inmiddels heeft al het harde werken flink wat opgeleverd. Het begon jaren geleden met een droom, van een klein clubje Betuwewind-leden, om een voedselbos te realiseren, en inmiddels zijn er ruim 8.000 bomen en struiken bomen geplant, een waterpuls geslagen, een toegangspad aangelegd en gestart met de groenteteelt en de bloemenweide. In de zomer van 2022 wordt de eerste bescheiden oogst verwacht, vanaf 2023 kan er een abonnement op oogstpakketten afgenomen worden.

Word ook deelnemer!
Gerdien vertelt enthousiast: “We zijn ook heel blij met onze nieuwe tuinders Romi en Paul. Zij zijn inmiddels al voortvarend aan de slag met zaaien en planten. De volgende stap is de aanschaf van een elektrische tractor zodat we de bedrijfsvoering klimaatneutraal kunnen maken. Daar worden momenteel sponsors voor gezocht. Dat kunnen particulieren zijn, maar ook lokale bedrijven die met ons een partnerschap willen aangaan. En we zoeken nog zo’n 50 deelnemers die willen mee-investeren in het voedselbos, zodat we binnen enkele jaren kostendekkend kunnen draaien. Dus iedereen die interesse heeft om deel uit te maken van één van de grootste voedselbossen van Nederland nodigen wij van harte uit om zich aan te melden. Deelnemers leggen een bedrag in van 950 euro per huishouden. Daarmee maken ze de aanleg van het voedselbos mogelijk en krijgen ze het recht om vanaf 2023 een (twee)wekelijks oogstpakket met korting af te nemen en om mee te beslissen over de koers en activiteiten. De oogst zal bestaan uit diverse groenten, kruiden, bessen en noten, maar ook uit eetbare bloemen, sappen en jams.”

Wat is een voedselbos?
In een voedselbos gaan landbouw en natuur hand in hand. Het is een ontworpen voedselproducerend bos. Omdat alle gewassen en beplanting elkaar versterken, ontstaat er natuurlijke plaagbestrijding en bestuiving. Daarom zijn kunstmest of bestrijdingsmiddelen niet nodig. En raakt de bodem gezonder, in plaats van uitgeput. Op termijn kan er het hele jaar voedsel worden geoogst.