Voor het tweede achtereenvolgende jaar organiseerden we begin juli een Bioblitz op Voedselbos Lingehout. Gedurende een hele dag werden alle soorten planten en dieren geteld die er te vinden waren.

Het doel van de Bioblitz is om over de jaren heen de biodiversiteit in het voedselbos te meten door het aantal soorten te tellen. Elk jaar in begin juli zetten we een hele dag opzij om zo veel mogelijk soorten op het voedselbos in kaart te brengen. De Bioblitz is een unieke gelegenheid om de ontwikkeling van de natuur in het voedselbos in kaart te brengen en de effecten van het voedselbos systeem op het terrein te meten.
De BioBlitz is een intensieve dag waarin vrijwilligers, van beginners tot experts, het twaalf hectare grote terrein grondig doorspitten op zoek naar verschillende soorten flora en fauna. Vogels werden voornamelijk in de ochtenduren geobserveerd, terwijl planten, bodemdieren en andere dieren gedurende de dag werden gezocht.


Helaas viel het weer dit jaar een beetje tegen waardoor er minder insecten actief waren, en ook waren er minder experts om de dag te begeleiden. Er waren geen vogelexperts in het ochtendblok aanwezig, en het avondblok voor het tellen van nachtvlinders en vleermuizen moesten we zelfs annuleren vanwege de slechte weersverwachting. Bovendien werd dit voorjaar al duidelijk dat in geheel Nederland het aantal (bestuivende) insecten veel lager was door onder meer het koude en natte voorjaar, en de algehele acteruitgang van biodiversiteit.


Desondanks werden er toch nog 158 verschillende soorten geteld! Een opvallende vondst tijdens deze Bioblitz was de bijzondere wesp Polistes Biglumis, te zien op de foto hieronder. Deze ontdekking onderstreept de waarde van Voedselbos Lingehout als een natuurlijk ecosysteem dat een thuis biedt aan diverse soorten. Ook werd zichtbaar dat er in de nieuwe poelen al veel klein leven een plekje had gevonden, zoals bootsmannetjes en diverse soorten wantsen.

Alle bevindingen werden nauwkeurig vastgelegd en geregistreerd op de website waarneming.nl. Deze gegevens verschaffen waardevolle informatie over onder andere de gezondheid van de bodem en de ontwikkeling van de natuur in het voedselbos. De bevindingen zijn hier te zien op waarneming.nl.