Courgette-citroen cake

Tijdens het oogstfeest verkochten we deze heerlijke frisse cougettecake met citroen. Maak ‘m ook eens voor een feestje thuis!

Recept van Hanne ten Berge

Ingrediënten (voor 1 cake)
Kleine cakevorm bekleed met bakpapier
1 courgette
175 gr fijne kristalsuiker
3 eieren (kamertemperatuur)
Rasp van 1 bio-citroen
150 ml zonnebloemolie
Snuf zout
200 gr zelfrijzend bakmeel
Voor het glazuur: 1,5 el vers geperst citroensap en 100 gr poedersuiker

Bereiding
Rasp de courgette. Meng het raspsel met 2 tl suiker en laat 30 min uitlekken in een zeef. Druk er tijdens de uitlekperiode verschillende keren met de bolle kant van een lepel zoveel mogelijk vocht uit. Verwarm de oven voor op 170 graden. Rasp de citroen.
Splits de eieren boven 2 grote kommen. Klop het eigeel los met zonnebloemolie en de rest van de suiker. Voeg citroenrasp, zout en de uitgelekte courgette toe. Zeef het zelfrijzend bakmeel boven het eigeelmengsel en meng goed door elkaar. Klop het eiwit stijf. Schep dit voorzichtig door het eigeelmengsel. Niet te lang roeren want het beslag moet luchtig blijven. Giet het beslag in de met bakpapier beklede kleine cakevorm. Bak de cake in 1 uur in het midden van de oven gaar. Laat de cake volledig afkoelen.
Glazuur: Doe de poedersuiker in een kommetje. Roer het citroensap er beetje bij beetje door. Het glazuur moet zo dik zijn dat het net van een lepel afloopt.
Smeer de bovenzijde van de afgekoelde cake in met het glazuur en laat het glazuur hard worden.
Garnering, bijvoorbeeld: basilicum bloemen