Courgette jam

Courgette is een prima ‘drager’ van smaak en daardoor kun je er ook heel goed jam van maken. Bijvoorbeeld door er citroen en sinaasappel aan toe te voegen. Of wat dacht je van bijvoorbeeld gember?

Recept van Sylvie de Lyon

Ingrediënten (voor minstens 2 potten)
2 courgettes
2 sinaasappels
1 citroen
optioneel: 4 bolletjes stemgember op siroop
geleisuiker

Bereiding
Was en rasp de courgette. Rasp de schil van de citroen en sinaasappel. Pers de citroen uit. Snijd het vruchtvlees uit de sinaasappels. Als je er ook gember in wilt, snijd dan de bolletjes stemgember fijn. Houd er rekening mee dat na verloop van tijd de gembersmaak in de jam iets toeneemt. Zet een pan op de weegschaal en zet de weegschaal op nul. Doe de courgette, rasp van de schillen, citroensap en het vruchtvlees van de sinaasappels en de gesneden gember in de pan. Afhankelijk van het gewicht voeg je de benodigde hoeveelheid geleisuiker toe (zie hiervoor de aanwijzingen op de verpakking). Zet de pan op het vuur en breng langzaam aan de kook. Roer af en toe. Steriliseer intussen een paar jampotten. Als de jam kookt doe je deze in de jampotten, deksel erop en op zijn kop zetten totdat het afgekoeld is. Etiketje erop en je hebt een uniek jammetje. Wil je wat verder experimenteren? Voeg dan ook eens verse kruiden toe, bijvoorbeeld tijm, rozemarijn, oregano…..