Voor dit gerecht gebruik je alleen het binnenste van de kool (dus het vaste gedeelte). De bladeren die je niet gebruikt kunnen nog prima verwerkt worden tot soep of wat dacht je van crispy kool chips?
Recept van Sylvie de Lyon
Ingrediënten (voor 2 personen)
1 kleine (of halve) savooiekool
1 winterpeen of een paar wortels
1 ui
klein bakje gerookte spekblokjes
handje vol verse tijm
2 laurierblaadjes
peper
witte wijn, ongeveer 250 ml
Bereiding
Verwijder de buitenste bladeren van de kool. Was de kool en snijd in kwarten. Laat het witte harde gedeelte er in zitten zodat de kwarten tijdens de bereiding niet uit elkaar vallen. Snipper de ui en snij de wortel in plakjes. Verhit wat olie in de pan en bak hierin de kool aan op de snijvlakken zodat deze mooi bruin kleuren. Haal de kwarten uit de pan en leg even apart. Voeg de spek en de ui toe aan de pan en bak deze. Voeg de wortel, tijm, laurier en peper toe en bak even aan. Dan gaat de wijn erbij. Roer alles goed door. Leg de koolstukken in/op dit mengsel en stoof met het deksel op de pan zo’n 20 à 30 minuten, afhankelijk van hoe gaar je de groente wilt hebben. Verwijder voor het serveren de laurierblaadjes en snij van de kool het binnenste harde gedeelte eruit. Dit gerecht is lekker met bijvoorbeeld aardappelpuree.