Indiaas stoofpotje van melde

Melganzevoet -ook wel melde genoemd- is een bekend (berucht) onkruid in de tuin, maar je kan er ook heerlijk mee koken! Vrijwilliger Chantal stuurde ons dit heerlijke recept voor Indiase Bathua, een stoofpotje van melganzevoet.

Ingrediënten (voor 4 personen)
225 gram melde blaadjes (wat bloemen mogen erbij)
200 gram rode ui
2 knoflookteentjes
1 rode peper (of meer/minder naar smaak)
15 cm gember
Ghee of neutrale olie bv zonnebloemolie
225 gram tomaat
1,5 theelepel zout
1 theelepel kurkuma

Bereiding
Melganzenvoetblaadjes afwegen en wassen. Ui snipperen. Knoflook, peper en gember fijn hakken. Ui, knoflook, peper en gember fruiten in ghee/olie. Tomaat, zout en kurkuma erdoor mengen. Zachtjes smoren tot een structuur van saus ontstaat. Melganzenvoet blaadjes erdoor mengen. Verwarmen tot de blaadjes geslonken en glanzend zijn. Lekker met witte rijst.
Variatie: de blaadjes vooraf fijnsnijden en op het laatst gekookte kikkererwten erdoor mengen.

Voor een meer uitgesproken “Indiase smaak” kun je specerijen als komijn, mosterdzaad en asafoetida toevoegen.
Ook lekker met chapati of naan brood, paneer (indiase kaas) en raita (komkommer-yoghurtsaus).