Radicchio lijkt op roodlof. Het heeft een wat bittere smaak, net als witlof. Je kunt het rauw eten, maar voor dit recept gebruiken we de grillpan.
Recept van Sylvie de Lyon
Ingrediënten (voor 2 personen)
1 radicchio
100 gr geitenkaas
oud brood, in blokjes gesneden
handje basilicumblaadjes
zeezout, peper, gedroogde tijm
olijfolie
Bereiding
Snijd de basilicumblaadjes klein, en maal dit in een vijzel met een snufje zeezout fijn. Voeg olijfolie (een kleine 50 ml) toe en roer goed door. Verwijder de buitenste bladeren van de radicchio tot je een mooie stevige krop over hebt. Snijd de krop in vieren. Laat de harde witte kern erin zitten zodat de kwarten niet uit elkaar vallen. Verhit een grillpan. Bestrijk de snijvlakken van de radicchio met wat olijfolie en grill de radicchio op de snijvlakken. Meng intussen wat olijfolie, zout, peper en tijm door de broodblokjes en bak deze in een koekenpan tot mooie knapperige croutons. Verdeel de gegrilde radicchio en croutons over twee borden, verkruimel de geitenkaas eroverheen. Sprenkel de basilicumolie erover. Breng eventueel nog wat meer op smaak met wat vers gemalen peper.