Roergebakken boerenkool / palmkool

Het wordt weer de oogsttijd van kolen, om in de koudere maanden van te genieten. Hieronder een originele manier om palmkool of boerenkool te verwerken in iets anders dan stamppot 😉 

Recept van Sylvie de Lyon

Ingrediënten (voor 2 personen)
(zonnebloem)olie om in te bakken
een bosje boerenkool of palmkool van Voedselbos Lingehout
kopje rijst
handje cashewnoten
twee teentjes knoflook
1 theelepel sambal
1 theelepel korianderzaadjes (of in poedervorm ketoembar)
1 theelepel djahe (gemberpoeder) of rasp wat verse gember
1 theelepel sereh (citroengras)
grof zeezout
scheutje sesamolie
(sesamzaadjes)

Bereiding
Was de kool, haal de bladeren van de stengels. In dit recept gebruiken we de stengels niet. Snijd de gewassen bladeren klein. Rooster de cashewnoten in een droge koekenpan (dus geen olie gebruiken). Als de noten verkleuren en beginnen te geuren haal je de noten uit de pan en leg ze even apart. Rooster de korianderzaadjes in dezelfde pan. Doe in een vijzel de geroosterde korianderzaadjes, samen met de sambal, knoflook en overige kruiden en meng/vijzel goed tot een soort kruidenpasta. Verhit een scheutje (zonnebloem)olie in een pan of wok, bak daarin de kruidenpasta even aan, en voeg vervolgens de gesneden kool toe. Roer regelmatig om. Kook intussen de rijst. Proef af en toe of je de kool gaar genoeg vindt. Voeg aan het eind een scheutje sesamolie toe aan de kool en evt. nog wat sesamzaadjes. Serveer de roergebakken kool met de rijst en strooi de cashewnoten erover. Eet smakelijk!