Vlierbloesemsiroop

De grote vlierstruik op het voedselbos bloeit nu uitbundig en ook in de hagen beginnen de nieuwe struiken voor de eerste keer te bloeien. Tijd om zelf heerlijke vlierbloesemsiroop te maken!

Ingrediënten
60 gram vlierbloesems
1/2 citroen in plakjes
1 liter water
500g suiker (of honing)

Bereiding
Er zijn online veel recepten voor vlierbloesemsiroop te vinden, wij gebruikten deze van Yvette van Boven. Eenvoudig te maken en met wat minder suiker dan de meest varianten.

Oogst voorzichtig ca 20-30 vlierbloesemschermen. Laat ze even liggen op een schone theedoek zodat kleine beestjes eruit kunnen kruipen. Was de bloemschermen niet!

Knip de grotere takjes van de bloesem en doe ze samen met de citroen in een pan. Giet er een liter lauwwarm water op en laat dit een nachtje staan op een warme plek.

Zeef het mengsel door een schone (thee)doek, knijp goed uit en vang al het vocht op in een andere pan. Voeg de suiker toe en breng aan de kook. Giet het in schone glazen flessen en bewaar de vlierbloesemsiroop in de koelkast.

Om van de siroop een heerlijke dorstlesser te maken: voeg 4-6 delen water bij 1 deel siroop. Naar smaak ijsblokjes, citroen en/of munt toevoegen. Hoe meer siroop, hoe zoeter je drankje 😉