Het mooie van het zelf kunnen oogsten van onze knolvenkel, is dat je niet alleen de knol, maar ook het loof kunt gebruiken. De knol past heerlijk in een zomerse salade. Het blad gebruik je in bijvoorbeeld venkelpesto, of ijsthee.
Recept van Hanne ten Berge
Ingrediënten (voor 4 personen)
1 venkelknol
3 handsinaasappels
2 tl (grove) mosterd
1 el olijfolie
2 el krenten
1 el fijn gesneden venkelgroen en/of dille
Bereiding
Verwijder het groen van de venkel en houd er wat van achter voor garnering (van de rest van het loof kun je bijvoorbeeld pesto of ijsthee maken, zie recepten elders op de site).
Verwijder het onderste harde gedeelte van de venkelknol. Snij de venkelknol in zo dun mogelijke reepjes en doe die in een kom. Schil 2 handsinaasappels. Snijd er dunne plakken van en meng die samen met de krenten door de venkel in de kom. Pers 1 sinaasappel uit en meng het sap in een apart kommetje met de olijfolie en mosterd tot een dressing. Leg de salade op een platte schaal en schenk de dressing erover. Garneer de salade met wat venkelgroen en of verse dille.